Pezseg az élet kollégiumainkban

 

Iskolánk négy kollégiumában közel 400 diák él és lakik. A tanulás biztosítása mellett rendkívül fontosnak tartjuk, hogy kollégistáink a szabadidejüket minél tartalmasabban töltsék el. A szabadidőről minden embernek van véleménye. Iskolánk mindig arra törekedett, hogy figyelembe véve diákjaink elképzeléseit újabb és újabb területeket mutasson be az életből, a kultúrából, olyanokat, melyeket diákjaink még nem, vagy nem elég alaposan ismerhettek meg.   

Ezeket a törekvéseinket a Göndöcsös diákok, kollégisták naponta meg- és átélik. A kollégisták számára eleinte talán nehezen érthető, hogy miért akarjuk fizikailag, erkölcsileg, szellemileg formálni, nevelni, tanítani, művelté tenni. Később azonban megértik, hogy milyen nagyszerű is volt a kollégium, a közösség. Hihetetlen, mi minden nem történik velük az itt töltött évek alatt.

Gazdag, a sokszínű kollégiumi élet nagy hatással van a diákra és nevelőre egyaránt. Mindezeket figyelembe véve szerveztük meg diákjaink minden napát. Az első félév folyamán a leány kollégium csoportjai 40, fiú kollégistáink pedig 50 alkalommal vettek részt olyan rendezvényen, amely nem volt az általános napi program része.

Kiállítások, író – olvasó találkozók, előadások, színházi estek, könyvtári programok, megemlékezések, sport és szellemi vetélkedők gazdag választékából válogathattak a kollégisták. S ebben még nincsenek benne a diáksportköri, énekkari és különböző szakköri foglalkozások. Gyula városának kulturális intézményeiben ritkán múlik el esemény, melyen ne lennének jelen a Göndöcsösök. Bátran kijelenthetjük, hogy a Göndöcsös diákok messze a legtöbb kulturális programot látogatók között vannak elismerve Gyulán.

Iskolánk vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a tanulók minél szélesebb körű általános műveltségre tegyenek szert diákéveik alatt. Azon igyekszünk, hogy ez a jövőben is így legyen diák és tanár kölcsönös megelégedésére.

Széll János

vissza